Polscy naukowcy zrobili ekologiczne sztućce z surowców odnawialnych

Naukowcy z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej zrobili jednorazowe sztućce ze specjalnego polimeru. Są ekologiczne.

Aktualizacja: 17.03.2019 12:49 Publikacja: 20.02.2019 16:27

Zespół w składzie od lewej: mgr inż. Agnieszka Haryńska, mgr inż. Paweł Szarlej, prof. dr hab. inż.

Zespół w składzie od lewej: mgr inż. Agnieszka Haryńska, mgr inż. Paweł Szarlej, prof. dr hab. inż. Helena Janik, dr hab. inż. Justyna Kucińska-Lipka, dr inż. Maciej Sienkiewicz

Foto: pg.edu.pl

Ekopolimer otrzymano z mąki ziemniaczanej oraz biopolimeru polilaktyd (PLA), otrzymywanego z kukurydzy, a sztućce w niczym nie ustępują pod względem jakości i wyglądu plastikowym odpowiednikom.

Nowy ekopolimer został opracowany w Katedrze Technologii Polimerów Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej i może być wykorzystywany nie tylko do produkcji jednorazowych sztućców, ale także talerzy i słomek. Mogą być one kompostowane wraz z resztkami jedzenia i ulegają całkowitej biodegradacji.

Zespół badawczy pod kierownictwem prof. Heleny Janik do wytworzenia sztućców wykorzystał łatwo dostępne surowce pochodzenia naturalnego oraz surowce pozyskiwane z odnawialnych źródeł. Innowacyjna kompozycja zawiera m.in. skrobię termoplastyczną uzyskaną z mąki ziemniaczanej i dodatki pochodzenia naturalnego oraz biopolimer polilaktyd (PLA).

Do 2021 roku ze wszystkich sklepów w Unii Europejskiej mają zniknąć plastikowe, jednorazowe sztućce, naczynia i słomki oraz patyczki higieniczne, które stanowią w sumie ponad 70 proc. odpadów morskich.

Kraje należące do UE mają też obowiązek przygotowania programu, zachęcającego obywateli do korzystania z produktów wielokrotnego użytku oraz recyklingu.

Ekopolimer otrzymano z mąki ziemniaczanej oraz biopolimeru polilaktyd (PLA), otrzymywanego z kukurydzy, a sztućce w niczym nie ustępują pod względem jakości i wyglądu plastikowym odpowiednikom.

Nowy ekopolimer został opracowany w Katedrze Technologii Polimerów Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej i może być wykorzystywany nie tylko do produkcji jednorazowych sztućców, ale także talerzy i słomek. Mogą być one kompostowane wraz z resztkami jedzenia i ulegają całkowitej biodegradacji.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Biznes
Zły pierwszy kwartał producentów samochodów
Biznes
Szwecja odsyła Putina z kwitkiem; rosyjskie rury zatopione na dnie Bałtyku
Biznes
Apple spółką wartościową? Rekordowe 110 miliardów dolarów na skup akcji
Biznes
Majówka, wakacje to czas złodziejskich żniw. Jak się nie dać okraść
Biznes
Poznaliśmy zwycięzców Young Design 2024! Już można zobaczyć ich projekty!
Materiał Promocyjny
Dzięki akcesji PKB Polski się podwoił